Copilule de 13 ani, ce fel de OM vrei să devii?

Copilule de 13 ani, ce fel de OM vrei să devii?

Dragă copilule de 13 ani,

La treisprezece ani, tocmai te-ai urcat în trenul adolescenței, ce te va duce printr-o mulțime de opriri în călătoria ta spre maturitate.
Va fi un drum cu multă distracție, cu prieteni și oportunități ce-ți vor apărea în cale, pe măsură ce vei călători printre ani. Dar drumul îți va fi, deopotrivă, presărat cu presiuni, speranțe și oameni care te pot convinge să te transformi într-o persoană ce nu ai fost niciodată menită să devii, să te împingă pe căi pe care nu ai vrut niciodată s-o apuci.

Copilule, permite-mi să-ți pun o întrebare: Ce fel de om vrei să fii?

Nu întreb despre toate opțiunile ce-ți vor apărea în cale, în timp. Nu vreau să știu acum dacă vrei să te faci architect sau inginer, medic sau muzician. Sunt doar opțiuni, etichete ce nu te vor forma ca om, ci doar alegeri pentru activitățile, interesele sau poate visele tale.
Copilule, te-ntreb ce fel de OM ți-ai dori să devii, ce valori îți vei alege-n viață, ce-ți vor defini caracterul?

Vezi tu…, caracterul tău se construiește din stabilirea unor obiective personale și a unor principii și reguli solide, de la care nu trebuie să te abați, indiferent unde te vor duce drumurile, cu cine sau ce vei face.
Da, ești tânăr, dar ai mai multă putere decât realizezi! Doar tu singur, copilule, ai controlul! Doar tu singur îți poți stabili regulile și să decizi cine vrei să devii și ce drum vei urma!

Așa că, ce vei alege?
Vei fi un om bun?
Vei fi un om înțelept?
Vei fi generos?
Vei alege să fii de încredere?
Vei fi un om respectuos?
Vei fi iubitor și empatic?
Vei știi să ierți și să mergi mai departe?
Vei fi un om corect și sincer?
Vei fi un om responsabil?
Vei alege să fii curajos?
Vei fi un om puternic?

Vezi tu… acum e vârsta la care doar tu singur, copilule, poți să răspunzi și să decizi pe ce cale vrei să o apuci!  Doar tu poți să decizi aceste lucruri acum și să-ți ușurezi mult adolescența!
Când ai răspunsuri la toate aceste întrebări, atunci vei știi tu singur ce alegeri trebuie să faci!  La fiecare nouă provocare cu care te vei confrunta sau situații dificile în care te vei afla, nu va trebui să-ți faci griji cu privire la ce alegere să faci, pentru că TU SINGUR ai stabilit deja direcția în care vrei să mergi!

Când prietenii tăi aleg să râdă sau să ironizeze un coleg, tu poți să îi oprești, pentru că ai decis deja că vei fi un om bun!

Când ești la o petrecere și cineva îți pune o băutură în mână, nu o iei, pentru că ai decis deja că vei fi un om responsabil.

Când cineva are nevoie de ajutor, îi vei întinde mâna, pentru că ai decis deja că vei fi un om de încredere.

Când ți se oferă ocazia de a copia la un test, nu o faci, pentru că ai decis deja că vei fi un om sincer și corect.

Când concurezi într-un concurs dificil sau  într-un sport, nu renunți, pentru că ai decis deja că vei fi puternic.

Când cineva te face să te simți inconfortabil sau ești speriat, nu abandonezi, pentru că ai decis deja că vei fi curajos.

Indiferent de situație, oricât de complicate ar fi lucrurile, aceste promisiuni pe care ți le-ai făcut ție îți vor da puterea să faci ceea ce trebuie.  Va fi nevoie de multă determinare și uneori vei eșua. Este în regulă, nimeni nu este perfect!

Dar crede-mă, copilule de 13 ani, că pe măsură ce crești și vei deveni o tânără, definită de aceste promisiuni, făcute acum, vei fi atât de mândră de tine și de cine vei deveni!  
Și vei înțelege că  aceste răspunsuri, devenite principii,  pe care le-ai ales chiar la început, te vor ghida pentru tot restul vieții.

Așa că, dragă copilule, te mai întreb o dată. Ce fel de OM vrei să fii?

Articol inspirat și adaptat după Parenting Teens and Tweens.com

Nu uitați, găsiți BLOG IN TANDEM și pe:

➠ You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem 
➠ Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
➠ Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/ 

DACĂ AVEȚI TIMP, POATE VREȚI SĂ CITIȚI ȘI:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.