În spatele unui copil care are încredere în el, stă un părinte care i-a suflat în aripi

În spatele unui copil care are încredere în el, stă un părinte care i-a suflat în aripi

Sunt convinsă că în spatele fiecărui copil care are încredere în el, este întotdeauna un părinte care a avut el însuși, primul, încredere în copil și i-a suflat în aripi!

Am auzit citatul acesta acum multă vreme și mi-am propus să-l rețin, pentru că mi se pare că mulți părinți uită un lucru pe cât de simplu, pe-atât de important: să aibă încredere în copii, să-i lase să încerce și să-i încurajeze la fiecare pas!

Știu că pentru noi toți, anul 2020 este un an al provocărilor, mai mult decât în mod normal.
Povesteam de curând că eu am simțit, la un moment dat, că multe din cele construite până acum, în educația Emei, se zdruncină anul ăsta.
Aveam o regulă strictă, de exemplu, referitoare la timpul petrecut pe device-uri, fie telefon, tabletă sau laptop. Regulă pe care am adaptat-o acestui nou context, în care cea mai mare parte a timpului copiii sunt conectați la tehnologie!

Cât timp petrece Ema zilnic online? Mult! Aproape 6 ore de școală + minim 2 ore de teme….și-apoi vin cele 1-2 ore de timp liber, pe care ea alege să le petreacă, deseori… tot online.
Așa că 2020 ne-a adus o regulă nouă: timpul online trebuie transformat în timp de învățare sau exersare de  noi abilități.
E-atât de multă informație disponibilă online, încât e păcat să nu profităm de ea.
ORICE îți dorești să înveți online, găsești resurse!
ORICE! De la programare, la proiecte DIY sau de renovare, la design interior sau editare foto/ video, până la cursuri de a cânta la un instrument.
FASCINANT internetul, dacă-l folosești în mod util!

Din fericire, Ema e la vârsta la care a înțeles asta și lucrurile merg natural.
Doar anul ăsta a învățat să folosească o aplicație în care construiește case și le decorează. Visele ei, de a deveni, peste ani, un arhitect de succes, pot prinde aripi chiar de-acum.

O văd cât de încântată e când reușește să finalizeze o schiță tehnică online, cum îi sclipesc ochii, mă bucur când o văd implicată și tratând cu seriozitate orice decizie din micul ei proiect, cum își organizează ideile și își structurează singură planurile și obiectivele.
Apoi, de la începutul vacanței de vară folosește intensiv o aplicație de unde învață să cânte la chitară. E fascinant să-i văd, de pe margine, implicarea și perseverența, să mă minunez cum a învățat deja să cânte câteva melodii și a deprins din secretele unui învățăcel, exclusiv din lecțiile online.  

Pe mine nu doar că m-a convins, dar sunt aliatul și susținătorul ei numărul 1 când vine vorba de abilități digitale.

Știu că viitorul va fi total diferit de ceea ce trăim acum și încurajez orice părinte și copil să-și exerseze abilitățile digitale în mod intensiv…pentru că asta va fi puterea secretă a copiilor noștri, în viitor, cu siguranță!

Tocmai în această idee vreau să vă povestesc despre SUPERCODERS, un program de educație digitală – organizat de ORANGE și ajuns la a VII-a ediție, anul acesta.
Programul este ONLINE, oferit gratuit și gândit pentru copiii cu  vârste  între  10  și  14  ani  din  toată  țara,  care  au  crescut  cu acces  zi  de  zi  la  tehnologie  și  au  deprins  intuitiv  cum  să  o folosească.

Care sunt etapele programului SUPERCODERS?

  • Etapa 1 – Caravana Online:

    • 10 ateliere online de introducere în programarea vizuală (limbajul Scratch), susținute se Simplon România. Iar dacă și copiii voștri se bucură să participe la tombole, să știți că toți cei care se înscriu, participă la o tragere la sorți și pot câștiga unul din cele 10 premii Orange.
    • O serie de 5 webinare online de specialitate susținute de cunoscuți ai mediului online.
    • Puteți aplica deja online, până pe 19 noiembrie. 
  • Etapa 2 – Concursul Online:

    • O competiție de animații create de copii, în Scratch, în jurul unei teme date, care intră într-un proces de jurizare cu premii cool oferite de Orange.
    • Eu i-am povetit Emei, în video, că mai întâi trebuie să parcurgă unul din atelierele introductive și apoi să se înscrie la concurs. Dar înțeleg că dacă alți copii sunt deja inițiați în Scratch, pot deja să se înscrie la concursul online fără a fi o condiție participarea la atelierele din etapa 1!
    • Înscrierile sunt deschise până pe 22 noiembrie.
  • Etapa 3 – Academia Online:

    • este un modul avansat oferit ca premiu special primilor 50 de copii care câștigă Concursul național. Așadar, la această etapă nu se organizează înscrieri, ci este parte din Concurs.

Dacă ar fi să vă dau un sfat, dragi părinți – încurajați-i să încerce să privească lumea digitală ca pe o lume plină de oportunități, la doar un click distanță!
O lume în care pot deveni nu doar simplii consumatori de jocuri sau videos, ci pot fi chiar ei creatori de conținut! 
Pot ei înșiși să-și creeze și să-și programeze propriile animații, jocuri, proiecte…își pot exersa puterea asta atât de valoroasă acum și în viitor!

Nu uitați,  găsiți Blog in Tandem și pe:

 You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem 
 Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
 Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.