O casă energetică, prototip, de 50 mp, construită în pădure

O casă energetică, prototip, de 50 mp, construită în pădure

E-adevărat, casa energetică nu e construită în România, dar ne poate inspira și pe noi!

Știți că eu îmi strâng un dosar cu idei de case mici, să fiu pregătită când îmi găsesc un loc potrivit…poate pe malul mării sau chiar în vreo pădure cu panorama frumoasă!

Arhitecții Luis Velasco Roldan și Ángel Hevia Antuña au construit o casă prototip, concepută special pentru climatul și condițiile sociale din Ecuador.

Casa, de numai 50 mp,  este făcută din materiale naturale provenite din surse locale și utilizează încălzirea solară pasivă.
Potrivit arhitecților, folosirea tehnicilor tradiționale de construcție din Ecuador s-a pierdut, înlocuindu-se cu utilizarea unor materiale industriale, ce nu sunt adaptate condițiilor climatice locale sau care au un impact semnificativ asupra mediului.
Așa a apărut ideea acestei case prototip,  din încercarea celor doi arhitecți de a lupta cu această tendință actuală.

Sună cunoscut cumva, nu-i așa? Pentru că și în România s-au pierdut multe tradiții locale, inclusiv cele folosite în construcția caselor și au fost înlocuite de materiale și tehnici moderne, deseori total nepotrivite specificului local.

Revenind la acest proiect Ce-au urmărit arhitecții?

Construirea unei case prototip, cu o amprentă ecologică minimă, prin utilizarea materialelor naturale provenite din surse locale și reducerea considerabilă a consumului de energie.
Eficiența energetică s-a obținut prin utilizarea izolației termice naturale pe întrega amprenta la sol și prin elaborarea unor strategii pentru captarea energiei solare prin efectul de seră.

Casa are un plan plan aproape pătrat și se întinde fix pe 48,7 m2.

Se vede în poze că în interior este un copac ce trece fix prin centrul casei. Arhitecții nu au spus de ce au construit-o în jurul unui copac, dar se presupune că a fost considerat elementul de originalitate. Cu toate acestea, se pare că nu este o idee de recomandat. Există prea multe potențiale probleme legate de scurgerea apei, intrarea insectelor și chiar posibilitatea de a cădea la un moment dat.

Jumătate din casă este dedicată zonei de living / dining / bucătărie. Suprafețele din sticlă glisantă de la podea până la tavan deschid spațiul în aer liber.
Cealaltă jumătate include dormitorul, baia și un hol de intrare, care se dublează ca un birou de acasă. Este greu de văzut în fotografii, dar există o ușă glisantă în stil hambar pentru a separa dormitorul de spațiul de locuit principal. Colțul patului este poziționat direct sub un luminator mare. Baia dispune de un design care separă zona chiuvetei de duș și zona de toaletă.

Arhitecții au ales un material surprinzător pentru izolație: piatră ponce. Bulele de aer încapsulate izolează structura, în timp ce piatra însăși asigură confortul termic, moderând extremele temperaturii de noapte și de zi. Monitorizarea prototipului a arătat că interiorul a rămas confortabil de la 20 la 21 ° C, chiar dacă temperaturile exterioare au variat de la 12 la 20 ° C.

Ce spuneți? E o idee care ar putea fi preluată și adaptată și la noi?
V-ar plăcea să stați într-o casuță din asta minimalistă?

Nu uitați, pe noi ne găsiți și pe:

➠ You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem 
➠ Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
➠ Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/

Citiți și alte articole cu idei de design & arhitectură: 

There is 1 comment for this article
  1. Pingback: O casă energetică, prototip, de 50 mp, construită în pădure - Comunitatea Bloggerilor din Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.