Turist în București: Muzeul Primăverii sau Casa Ceaușescu

Turist în București: Muzeul Primăverii sau Casa Ceaușescu

Ne doream de ceva vreme să ajungem la Muzeul Primăverii, cunoscută și sub numele de Casa Ceaușescu. Este una și aceeași clădire, deschisă publicului din 2016, în zona Primăverii.

Ne-am propus să ajungem s-o vizităm, din curiozitate și mai ales să profităm de ocazie să-i mai povestim Emei câte ceva despre perioada comunistă, despre care a auzit atât de multe, dar nu înțelege mare lucru.

Așa că am profitat de un weekend de iarnă prietenoasă și am mers în tandem, 3 generații: noi, bunicii și Ema, plus niște prieteni buni cu copiii. Trupă completă, rezervări făcute și confirmate!
O să vedeți pe site-ul Casa Ceaușescu, regula este să vă faceți rezervare cu cel puțin 24 de ore înainte.
Foarte bună organizarea, ne-au sunat să confirmăm, turul a început cu punctualitate, grupul a fost de maxim 20 de persoane, ghida foarte prietenoasă.

Costul Biletelor la Casa Ceaușescu:

  • bilet standard pentru ghidaj în limba română : 35lei
  • bilet standard pentru ghidaj în limba română cu reducere pentru elevi, studenți, pensionari : 25 lei
  • bilet standard pentru ghidaj în limbă străină: 50 lei
  • bilet standard pentru ghidaj în limbă străină cu reducere pentru elevi, studenți, pensionari: 40 lei
  • Tariful standard pentru Tur Privat – 200 lei/persoană
  • Copii sub 7 ani beneficiază de gratuitate.

Turul a durat aproximativ o oră, care a trecut foarte repede, mai ales că ghida ne-a povestit tot soiul de informații sau povestioare adunate chiar și de la doi angajați ai muzeului, care au lucrat pe vremuri pentru familia Ceaușescu.
Este permis să faci poze, peste tot în interior și exterior, dar nu filmări.

Casa Ceaușescu are cu totulaprox. 3.600 mp și era reședința cuplului Ceaușescu și includea și apartamente dedicate pentru fiecare din cei 3 copii, deși copiii au locuit acolo doar scurte perioade. Casa a fost construită de Gheorghiu Dej, care n-a apucat să locuiască acolo.
Se vizitează, oficial, 60 de camere…deși Ema le-a numărat și susține că am văzut vreo 55 -56. Așa că nu vă pot confirma ferm informația!

M-a impresionat că aproape toate materialele folosite pentru decorațiuni sau mobilier au fost produse în România, cu mici excepții, cu ar fi sticla de Murano. Covoare, candelabre de cristal de Mediaș, lambriuri de lemn, marmură românească, sticlă românească, oglinzi. În  interior tot felul de obiecte primite de Ceaușescu cadou de la lideri mondiali precum Kim Ir-Sen, regina Elisabeta, șahul Iranului etc., dar care nu aparțineau familiei, ci erau ale statului. 
Ca de altfel totul: casa, decorațiunile, îmbrăcămintea, cadourile – toate aveau numere de inventar și aparțineau statului.

Povestirile ghidei au inclus tot felul de istorioare picante pentru vizitatorii care au trăit perioada comunistă și numai: cum Ceaușescu nu permitea nimănui din afara familiei să intre în casă (a avut o singură vizită oficială), cum era obsedat că o să fie otrăvit, am văzut un birou unde juca șah și se pare că nimeni nu îndrăznea să-l învingă, un alt birou unde lua, printre altele, lecții de franceză, cum Elena Ceaușescu își certa copiii dacă ajungeau târziu acasă ( și de-asta deseori intrau prin intrarea din spate), am auzit despre Elena Ceaușescu care purta preponderant lucruri făcute în România și care-și trimitea ciorapii la remaiat, din zgârcenie.  

Altfel, n-am rămas impresionați de dimensiunile casei și nici nu mi-a părut de vreo opulență incredibilă.

Mi-au plăcut în mod deosebit grădina de interior, piscina de dimensiuni impresionante și cu un model de mozaic superb și m-a surprins zona de SPA a casei, care avea saună și zone dedicate pentru frizerie, cosmetică, tratamente de fizioterapie sau întreținere, iar aici se pare că veneau specialiști renumiți, special pentru cuplul Ceaușescu.

Cuplul nu avea de gând să se mute la Casa Poporului, așa cum auzisem.
Se pare că în 1990 ar fi urmat o renovare majoră a casei, care nu s-a mai întâmplat.

Una peste alta, dacă aveți de gând să fiți turiști în București, eu recomand să mergeți într-o vizită la Casa Ceaușescu/ Palatul Primăverii. Este o experiență interesantă, cu siguranță!

Nu uitați de rezervări, din vreme!

Programul și detaliile organizatorice le găsiți pe site-ul Casa Ceaușescu. Adresa este pe Bd Primăverii Nr.50, casa este deschisă de marți până duminică, între 10–17. Site-ul official: CasaCeausescu.ro.

Dacă vreți să mai descoperiți destinații hai hui pe unde am umblat: 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.