Vacanță în Grecia, cu barca . Turul Golfului Saronic, într-un yacht de tip charter  

Vacanță în Grecia, cu barca . Turul Golfului Saronic, într-un yacht de tip charter  

Anul ăsta a fost anul în care planurile legate de vacanțe ne-au fost date peste cap și nu s-a mai potrivit socoteala de-acasă cu realitatea de zi cu zi, nici pe departe. Dar ce bine că a fost așa, în cele din urmă!

După ce am fost nevoiți să anulăm vacanța de primăvară planificată ca o surpriză pentru ziua Emei…am așteptat cu mari emoții vacanța de vară, din care a mai rămas doar o parte, dar ce parte plină de zile cu soare și experiențe la care nici nu visam!

Ne gândeam de ceva vreme să mergem, în formulă restrânsă, pe un yacht, într-o vacanță diferită, despre care tot auzisem de bine. Dar în același timp n-am fi vrut nici să renunțăm la confortul unei camere cu baie proprie sau la acela de a mânca zilnic preparate specifice grecești și de a te simți răsfățat în vacanța cea mai importantă din an.

Așa că pandemia a fost pretextul care ne-a împins să luăm rapid decizia de a pleca, în formulă restrânsă, noi și câțiva prieteni apropiați, să ne izolăm într-o vacanță pe yacht, în Grecia. 
Zis și făcut, ne-am organizat rapid, așa încât pe 1 iulie am zburat către Atena, unde am dormit o noapte, iar a doua zi am fost preluați cu mașina pentru transferul pe barcă.
Îi tot spun barcă…deși este mai exact o goeletă, de 27 m lungime – un yacht în toată regula, cu funcționalitățile și serviciile specifice unui hotel de 4-5*, cu un echipaj pregătit să acorde suport pentru orice solicitare, cu un traseu ce poate fi stabilit împreună, un adevărat circuit de tip charter, în care am beneficiat de o experiență incredibilă, de la mic la mare.

Ce ne-a plăcut? Toată experiența, total diferită de o vacanță tipică la hotel.
Recunosc, aveam și noi tot felul  de temeri legate de răul de mare, de tangaj, de cum o să dormim, cum o să facem plajă, cum o să oprim, cum o să ne adaptăm…dar toate ni s-au risipit în prima zi, așa încât am avut parte de un sejur excelent.
Pentru că am primit tot felul de întrebări de la prietenii blogului, pe măsură ce postam poze, am strâns mai jos un Q&A.

Ca de obicei, menționez că eu povestesc din propria noastră experiență, cu un evident subiectivism. Așa încât vă rog să aveți în vedere că ce ne-a plăcut nouă nu e neapărat pe gustul tuturor.

15 Întrebări & Răspunsuri în care încerc să centralizez toate informațiile utile, în funcție de mesajele voastre:

  1. Cât durează un sejur/ o croazieră?

    7 zile, de obicei cu intrare joia. Ni s-a asigurat trasferul din/ spre Atena. Dar evident, trebuie verificat cu organizatorii.

  2. Câte camere sunt pe yacht?

    Pe lângă spațiile dedicate exclusiv echipajului ambarcațiunii, există 6 camere, fiecare cu pat dublu, șifonier & spații de depozitare, baie & cabină de duș.
    Patul este de aprox. 1.40 lățime, așa încât este în regulă pentru 2 adulți, dar nu cred că e în regulă pentru 2 adulți + copil, indiferent cât e de mic.

  3. Câte persoane are echipajul?

    3 oameni cheie (căpitanul, bucătarul și stewardul), toți foarte receptivi și atenți la tot ce se întâmpla pe barcă, dar și în intervalele când ieșeam, adulți & copii, la joacă în apă, în proximitatea bărcii.
    Mai mult, am avut noroc că toți sunt români, așa încât comunicarea s-a făcut foarte ușor și ne-am înțeles perfect, atâta vreme cât noi toți am înțeles care sunt regulile ambarcațiunii și le-am respectat.

  4. Câte persoane se pot caza într-un grup?

    Noi am fost 3 familii, cu 6 adulți și 5 copii. În principiu, ținând cont de cele 6 camere, cred că un maxim de 12 persoane în grup.

  5. Se poate mânca la bord?

    Sigur! Noi am optat pentru un pachet cu 2 mese/ zi ( mic-dejun + prânz sau cină), iar meniul era stabilit zilnic, împreună cu bucătarul de pe barcă.
    Am mâncat atât de bine pe barcă, de la mic la mare….încât recunosc că ne-am întors cu câteva kilograme în plus.

  6. Care este traseul?

    Noi am colindat prin Golful Saronic, Marea Egee, în insulele din proximitatea Atenei. În fiecare zi într-un alt loc, ceea ce ni s-a părut fascinant, mai ales că altfel se văd insulele și altfel ți se dezvăluie panorama cu aceste locuri speciale din Grecia, de pe mare.
    În plus, mi se pare cea mai simplă cale să vizitezi în fiecare zi altă destinație, fără să ai grija bagajelor, biletelor, transferurilor, a cazărilor sau a parcărilor.

    Traseul nostru, în Golful Saronic, a fost cu plecare din Insula Salamina către Insulele Aegina , Moni, Poros, Hydra, Dokos, Spetses .
    Evident, traseul nu este impus și se poate adapta în funcșie de preferinţele turiștilor, dar și în funcție de condițiile meteo. Noi, de exemplu, am ales să evităm locațiile aglomerate, pe cât posibil! 
    Fiecare insulă e diferită, fiecare are personalitate ei, fiecare ne-a cucerit cu altceva.

  7. Este obositor să navighezi zilnic?

    Deloc! Distanțele sunt foarte mici. Cred că în în medie navigam între 1 – 2 ore zilnic. Cel mai lung drum a fost de 3 ore și un pic.

  8. Ați avut parte de furtuni?

    Doar în ultima zi, o furtună medie, în timp ce noi eram pe drumul spre destinația finală, drum ce a durat aprox. 1 oră și jumătate. S-a petrecut după amiaza și erau valuri mai mari decât în mod normal ( când, de altfel, nu erau valuri deloc). Nu ne-am simțit o clipă în pericol, ba din contră – Ema și-a dorit să stăm în față, pe punte, să ne uităm la valuri.
    Și totuși, furtuna ne-a schimbat planurile total și n-am mai putut să înnoptăm în golful în care era planificat, ci într-un port din Salamina, unde cred că a fost locul în care ne-a păcut cel mai puțin, din toată experiența.

  9. V-a fost rău de mare?

    Nimănui din grupul nostru, deși aveam în grup și adulți și copii cu rău de mașină, se pare că nu există nicio legătură. Oricum, înțeleg că și cei care au rău de mare, se obișnuiesc în 1-2 zile, după caz.
    Ce mi s-a părut mie și amicilor noștri ciudat…a fost că am avut parte de rău de uscat. Mai exact seara, când ne plimbam pe insule…aveam senzația unor amețeli ușoare, ca și cum pământul se mișca. Ne-au asigurat organizatorii că este normal…și ne-am liniștit! Am tot avut senzația asta vreo săptămâna după sejur.

  10. Unde se face baie?

    Există două soluții: fie lângă yachtul nostru, fie să mergi pe o plajă pe uscat.
    Noi am fost pe plaje doar în 2 din cele 7 zile, dat fiind că ne doream zone mai ferite și izolate. Așa încât în vecinătatea bărcii, în larg, opream și stăteam 2-3 ore pentru bălăceală.
    Una din plajele vizitate de noi și mult prea populate a fost insula Moni, unde trăiesc multe căprioare și păuni. Ce-a de-a doua a fost Insula Dokos, o insulă pustie, locuită de 2 măgari. În plus, plajele nu erau deloc impresionante și de-asta am evitat opțiunea asta.

  11. Se pot face sporturi pe apă?

    Da! Am avut la dispoziţie o mulţime de “jucării acvatice “ , iar echipajul a fost atât de deschis și s-a oferit să ne ajute cu lecții de sailing și scufundări.

  12. Care este în linii mari programul zilnic?

    Ne adunam cu toții la micul dejun undeva în jur de 09.30 – 10.00. Foarte simpatic mi s-a părut că aveam un clopot la care ni se putea da deșteptarea…sau să fim convocați la masa de prânz.
    Imediat după micul dejun puteam să stăm la bronzat pe saltelele de pe yacht, sau să ieșim la baie & sărituri & bălăceală…după preferințe.  Fără grabă, fără stres…cu cafea bună și soare din belșug, fără să alergăm după șezlonguri sau să ne încruntăm la prosoapele întinse de turiștii mai matinali.
    ..în unele zile luam prânzul spre ora 14, după care plecam cu yachtul 1-2 ore spre următoarea insulă. Acostam într-un golf liniștit, ferit de agitația din port. Iarăși baie și apoi plecam să explorăm insula și să luăm cină la restaurantele din zonă.

    Evident, mici variații în program, în funcție de vreme și de ce ne doream să mai vizităm sau să mai facem pe insulă. Ne întorceam pe yacht cu o bărcuță mică și mai stăteam la povești, cu un pahar de vin…în timp ce copiii se jucau, până spre miezul nopții.

  13. Unde dormeați? Vă deplasați noaptea?

    Dormeam în golfulețele în care acostam, în liniște și ape calme. Niciodată în porturi, care sunt mult prea aglomerate și gălăgioase, lipsite de orice intimitate.
    Nu am mers niciodată noaptea, așa încât nu se simțea aproape deloc că dormim în camere plutitoare. Poate spre dimineață, când treceau alte ambarcațiuni pe lângă noi….se crea un ușor tangaj ce ne legăna diminețile.

  14. Ce vi s-a părut inedit la tipul ăsta de vacanță în Grecia, cu barca – tip croazieră charter?

    Mi-a plăcut că am văzut și am bătut la pas multe locuri, pe care altfel cu greu le-am fi putut descoperi într-un timp atât de scurt.
    Fără s-avem stresul bagajelor, al transferurilor, al mutării dintr-un ferryboat într-altul, al rezervărilor la hotel. Am scăpat de toată logistica asta stresantă și am descoperit în fiecare zi alte locuri.
    Mai mult perspectiva asupra unei așezări, văzute de pe mare, este total diferită de cea în care descoperi orașul plimbându-te pe străduțe. Iar faptul că noi am fost norocoși să putem descoperi locurile astea din dublă perspectivă, m-a cucerit!
    În plus, faptul că nu am avut timpi morți…în care să alergăm după șezlonguri sau rezervări la masă, în care să facem / desfacem bagaje pentru plajă sau să ne facem griji că este sau nu umbră…. Am avut de toate, la câțiva pași distanță.
    Ca să nu mai spun de faptul că am avut parte de distanțarea pe care ne-o doream și am petrecut mult mai mult timp cu prietenii noștri, într-o discreție totală, fără să deranjăm sau să fim deranjați de alții, cum se întămplă în mod normal pe o plajă aglomerată.
    Nu în ultimul rând – de reținut că e nevoie de foarte puține haine în bagaje, dat fiind că 75% din timp ni l-am petrecut pe barcă, unde am stat doar în costume de baie!   

  15. Cea mai frumoasă amintire din acest sejur?

    Cel mai mult m-a impresionat, recunosc, cina festivă organizată pe barcă, lângă o insulă pustie – Ins. Dokos. A fost o surpriză făcută de echipaj, iar mie mi s-a părut unul din momentele alea care trebuie legate cu cufundă roșie și păstrate undeva în suflet, să-ți țină de cald în zilele în care ai nevoie de amintiri dragi.

În concluzie – ne-a plăcut, suprinzător de mult!

Clar, a fost una dintre cele mai frumoase și mai intense vacanțe ale noastre. Evident, este foarte important cu cine plecați, pentru că vă petreceți destul de mult timp împreună! În plus, ce de obicei, anturajul copiilor este foarte important: să se înțeleagă și să fie pe aceeași lungime de undă!

Mai vrem să repetăm tipul de vacanță, pe barcă? CLAR, da!
Fie tot în Golful Saronic, fie în altă zonă, de preferat, dar clar cu aceeași ambarcațiune și același organizator – Croaziera de Vis – ce ne-a oferit organizare impecabilă, flexibilitate și o atenție deosebită pentru servicii și siguranță, exact ceea ce noi căutăm într-o vacanță de vară de neuitat!

Promit să revin cu traseul exact și detalii mai multe și sper și cu un video al deplasării, dar încă n-am apucat să descărcăm toate pozele și fotografiile. 

GĂSITI PE BLOG IN TANDEM SUGESTII ȘI INSPIRAȚIE PENTRU DESTINAȚII DE FAMILIE ÎN LUMEA LARGĂ: 

  • Veliko Tarnovo – Weekend în Bulgaria, tot ce trebuie să știți 
  • Gardaland – Tot ce trebuie să știți pentru o vizită aici 
  • Disneyland Paris – Tot ce trebuie să știți pentru o vizită aici 
  • Legoland. 17 întrebări și răpunsuri. 
  • GIBRALTAR. Panorame uimitoare și maimuțe la tot pasul 
  • Caminito del Ray. Spania. Drumeție pe drumul regelui 
  • Berlin. Festivalul Luminilor e unic.  
  • Valencia prin ochii noștri. 10 atracții de familie. 
  • Cape Town, Africa de Sud. 10 locuri uimitoare. 
  • Rhodos. Vacanță de familie. 
  • Vacanță în Italia. Traseu și ponturi organizatorice 
  • Italia. 10 lucruri pentru care m-am îndrăgostit de Italia
There are 2 comments for this article
  1. Sorin Ulmeanu at 11:27

    Mulțumesc pentru aceste minunate informații.Imi puteți da și mie adresa de contact a proprietarilor goeletei ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.