CONCURSURI la care mă bucur că participă și Ema

CONCURSURI la care mă bucur că participă și Ema

Astăzi Ema a participat la un concurs online, de informatică, USACO, la care și-a dorit să participe.

Cum e organizat? Fiecare probă de concurs, indiferent de nivel sau vârsta participanților, durează 4 ore, online. De-acasă sau oriunde decizi că poți să stai conectat.
 

Recunosc, mie personal mi se pare dificil, pentru un copil de 13 ani, să stea focusat și concentrat timp de 4 ore și să dea ce poate mai mult.  
Pe de altă parte, Ema a mai trecut prin asta, în decembrie și a decis în cunoștință de cauză că vrea să meargă mai departe, mai ales că s-a calificat la un nive superior.

În plus, dacă până pe la 10 ani n-am prea încurajat-o să participe la concursuri sau olimpiade, acum lucrurile s-au schimbat.
Ema este la vârsta la care poate să decidă singură la ce competiții școlare sau extrașcolare își dorește să participe.
Iar asta mă bucură, pentru că știu că este 100% decizia ei, încurajată de profesori și motivată și de anturaj, cu siguranță.  

Sunt concursuri, cum este și acesta, care nu au o miză anume, nu sunt recunoscute de minister și nici nu-ți aduc vreo bursă sau recunoaștere anume. Nu despre asta este vorba! Dar îți aduc mai mult de-atât, din punctul meu de vedere!  
Știu sigur că în timp, fiecare experiență din asta de concurs, mai intensă sau mai puțin, o va ajuta să-și stăpânească emoțiile, să-și antreneze puterea de concentrare, să învețe să-și gestioneze timpul și mai ales, să înțeleagă că e nevoie de timp, antrenament și muncă multă pentru a trece dintr-o etapă în alta.

 Cât despre acest concurs, mă fascinează americanii cu stilul lor atât de ancorat în realitate și cu problemele lor atât de aplicate.
Da, e un concurs relevant și recunoscut printre cei pasionați de informatică. Dar asta nu înseamnă că nu poate să aibă probleme simpatice, din contra!
Un concurs important nu înseamnă că problemele trebuie să fie anoste, legate strict de cifre și coduri, așa cum am fi tentați să credem și cum am crescut noi, cu materie aridă și olimpiade triste, cu probleme teoretice, neancorate în realitatea noastră, câtuși de puțin. Exact așa cum continua să fie și materia din programa românească astăzi, la mai bine de 30 de ani după Revoluție.

Mi-a povestit Ema și n-am cum să nu spun mai departe.
Ca să înțelegeți, de ani de zile, toate problemele de la USACO sunt legate de tema fermierului John și a văcuțelor lui.  Există și o vacă vedetă în fermă – Bessie. Împreună trec prin tot felul de aventuri și au de rezolvat o mulțime de provocări, convertite în probleme de informatică.

Așa se face că au existat probe în care fermierul John a trebuit să le pună aer condiționat vacilor din fermă, fiecăreia în funcție de preferințe. Apoi John a trebuit să găsească o soluție să încerce să împrejmuiască proprietatea, fără să deranjeze vacile de la păscut. Altă dată provocarea a fost să descopere câți munți vede fiecare vacă în timp ce este la păscut, sau cum să le alinieze la o ședință foto, așa încât niciuna să nu se simtă exclusă.

Astăzi, de exemplu, Ema a avut trei probleme: una legată de văcuțele care-și caută sufletul pereche, alta legată de un mecanism pe care să-l aplice fermierul John pentru a le distribui vacilor cerealele preferate și o a treia probă legată de văcuțele care se joacă cu un Frisbbie.

Ce ziceți de abordarea asta și de probleme de tipul ăsta? Parcă orice concurs, oricât ar fi de dificil, parcă orice viitor ITst, oricât ar fi de serios, zâmbește un pic când are de rezolvat o problemă cu vaca Bessie, care joacă X & O cu prietenele ei și câte și mai câte, nu-i așa?!

 

Nu uitați, găsiți BLOG IN TANDEM și pe:

➠ You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem 
➠ Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
➠ Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/ 

DACĂ AVEȚI TIMP, POATE VREȚI SĂ CITIȚI ȘI:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.