De ce e important lucrul în echipă, la școală

De ce e important lucrul în echipă, la școală

A început școala și recunosc, în fiecare zi stau cu sufletul la gură când se întoarce Ema sau când primesc mailuri de la școală…să nu ne anunțe ceea ce îmi doresc cel mai puțin să aud: că au cazuri de Covid și că se va închide școala.

Știu că mai devreme sau mai târziu se va întâmpla, nu mă amăgesc singură. Dar în același timp realizez cât de importană este fiecare zi de școală în format fizic, pentru copiii ăștia, care din martie 2020 au pierdut contactul cu viața tipică a unui școlar, așa cum ar fi trebuit să fie.

Știu, se vorbește mult despre beneficiile școlii online, despre faptul că se poate, că trebuie, că funcționează…știu toate astea, dar în același timp o văd pe Ema mea cu ce energie se întoarce zilnic de la școală.
Obosită, dar plină de viață! Povestește cu entuziasm despre profesori, despre colegi, despre materiile noi, bodogăne când are teme, are deja teste, a început să meargă la bibliotecă, iar în pauze vrea să facă 100 de lucruri…

Viață de școlar! Așa ar trebui să fie, nu să sară din pat la birou și să stea 6-7 ore conectată la ecran. În plus, îmi povestește că deja au început să aibă proiecte în echipă, unul din lucrurile pe care nu prea le-a putut face când au avut școala online.
Recunosc, sunt fana sistemului de lucru în echipă. Știu sigur că e important să învețe, încă de mici, să nu fie individualiști, să nu tragă doar pentru ei și să învețe să împartă succesul, sau să caute soluții și chiar să-și asume și nereușitele sau eșecul echipei.

Pentru că așa se lucrează și așa funcționăm în viața reală!  Rareori ești doar tu la job sau tragi doar tu singur pentru un proiect. Efortul și lucrul în echipă, ăsta este sistemul cel mai des întâlnit.
Din păcate noi, adulții, am crescut în vremuri în care am fost încurajați ca fiecare să trăgă pentru el, să vedem în ceilalți niște adversari, nu coechipieri, să ne asigurăm spatele și să ascundem informația, nu să o împărțim cu cei din jur.
Școala și părinții ne educau așa, să fim cei mai buni, să nu acceptăm locul doi, să vrem mereu să fim primii la concursuri și olimpiadele. NIMENI vreodată nu ne-a stimulat să lucrăm în echipă și de-asta ascult cu-așa un drag când îmi povestește Ema despre echipa lor, oricare ar fi!

Ieri, de exemplu, Ema mi-a povestit că au lucrat la o materie, în echipe de 4 sau 5 și am simțit-o atât de entuziasmată că ea a prezentat apoi prima parte către colegi și professor… a greșit ceva, dar a putut să-i atenționeze pe cei din echipă să corecteze.

De-asta cred cu tărie că lucrul în echipă e important pentru abilitățile sociale!  

Când formezi un grup sau o echipă, e clar că abilitățile sociale intră în acțiune. Trebuie să se asculte unii pe ceilalți, în mod activ, să formuleze idei, să argumenteze și să dea feed back constructiv.
E felul în care copiii învață să lucreze împreună și să coopereze!
Nu mai zic că e o ocazie bună să-și exerseze răbdarea și să învețe cum să-și aștepte fiecare rândul. Rezolvarea conflictelor poate de asemenea să facă parte din beneficiile lucrului în echipă!
Mai mult, e șansa să lege prietenii noi!  

La nivel personal, și-aici cred că fiecare elev are numai de câștigat, când se lucrează în echipă!

E ocazia ca fiecare să se simtă o parte importantă a grupului, în timp ce contribuie la proiect și își împărtășește ideile, atât de importante pentru a construi încredere și stimă de sine.
Fiecare copil poate astfel să fie expus la noi idei și moduri de gândire, care îi pot extinde viziunea personală asupra subiectului. Activitățile de lucru în echipă pot fi ocazia ideală ca fiecare elev să strălucească și să le arate celorlalți abilitățile și talentele sale.

Pe măsură ce echipa funcționează și se sudează, exact ca la un loc de muncă, fiecare își aduce aportul,  poate oferi idei & soluții și așa pot ajunge la concluzii & planuri împreună.
Elevii învață nu doar lucrând la proiect, dar și explicându-le celorlalți procesele lor de gândire și raționament.
Iar dacă nu suntem încă convinși de beneficiile lucrului în echipă, acesta stimulează abilitățile de rezolvare a problemelor, abilitățile de raționament și brainstorming-ul de grup.
Elevii vor învăța să folosească gândirea critică și abilitățile de evaluare ca grup.

E fascinant, ca observator, să vezi cum o echipă eficientă se organizează și își distribuie uniform responsabilitățile, explorează materialul și dezbat împreună, mult mai relaxat și cu abordări diferite, față de scenariul în care ar fi lucrat individual.

Cred că după atâta vreme cu școală online și apoi pauză de vacanță, copiii noștri chiar au nevoie să se conecteze între ei, iar lucrul în grup este o cu atât mai binevenit!

Știți ce-i învață lucrul în echipă?
Că împreună suntem mai puternici!
Că efortul, ideile și soluțiile dintr-o echipă sunt mai valoroase decât ale unuia singur,
Că înfrângerea e mai puțin dureroasă, când ești alături de echipa ta.
Că succesul are alt gust, când îl împarți cu coechipierii.
Că unde-s doi, puterea crește – nu este doar un proverb, e realitate!

Nu uitați, găsiți BLOG IN TANDEM și pe:

➠ You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem 
➠ Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
➠ Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/ 

DACĂ AVEȚI TIMP, POATE VREȚI SĂ CITIȚI ȘI:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.