Doza de Sănătate: Coronavirus – Informații Utile

Doza de Sănătate: Coronavirus – Informații Utile

Doza de Sănătate – ajunsă la episodul nr.8, astăzi dedicat subiectului sezonului, din păcate: Coronavirus sau Covid-19.

Am ezitat o vreme dacă să fac sau nu acest episod pe tema Coronavirus, într-o perioadă în care auzim mai des decât ne-am dori aceste cuvinte, despre ce înseamnă, cum să ne protejăm pe noi și pe cei din jur, care sunt simptomele și ate informații utile.

Am hotărât totuși, pentru comunitatea de părinți care ne urmărește, să adun câteva informații, de pe site-uri avizate de Ministerul Sănătății, tocmai pentru că circulă atât de multe informații, încât la un moment dat te poți simți sufocat și nu mai știi ce surse sunt credibile și care nu sunt. 

 

Ce este noul CORONAVIRUS?

Noul coronavirus care provoacă COVID-19 este o nouă infecție virală din categoria coronavirusurilor, care nu era identificată anterior. Virusul care cauzează infecția cu COVID-19 nu este același cu coronavirusurile care circulă în mod comun în populație (Coronavirusurile comunitare), care cauzează boli ușoare ca răceala.

Îmbolnăvirile datorită infecției cu noul coronavirus sunt în general ușoare, în special în rândul copiilor și al tinerilor adulți.
Cu toate acestea, COVID-19 poate cauza îmbolnăviri serioase: aproximativ 1 din 5 persoane care contactează această boală are nevoie de îngrijiri medicale spitalicești.

De ce este boala numită COVID-19?

Pe data de 11 Februarie 2019, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat un nume oficial pentru boala virală care cauzează epidemia de coronavirus nou din 2019, identificat prima dată în orașul Wuhan din China.
Noul nume al bolii este “Coronavirus disease 2019 – care se traduce “boală coronavirus 2019”- abreviată COVID-19. În COVID ‘CO’ vine de la corona, ‘VI’ vine de la virus și ‘D’ de la disease (boală). Înainte, boala era numită “noul coronavirus – 2019” sau “2019-nCoV”.
COVID-19 e o boală nouă, cauzată de un coronavirus nou, care nu a fost descoperit anterior la oameni. Numele a fost selectat folosind Ghidul OMS (Organizația Mondială a Sănătății) de bune practici pentru numirea noilor boli infecțioase umane.

Cum se răspândește boala?

Virusul care cauzează COVID-19 se răspândește de la om la om. Cineva care este bolnav cu COVID-19 poate răspândi boala către alții. De aceea se recomandă carantinarea pacienților până sunt din nou sănătoși și nu mai prezintă risc de infecție pentru alții.

Se crede că virusul se răspândește mai ales de la persoană la persoană în mod direct:

  • Între persoane care se află în contact direct (sub 1,5 m)
  • Prin picături respiratorii produse de o persoană infectată care strănută sau care tușește.

Aceste picături microscopice pot ajunge în gura sau nasul persoanelor aflate în apropiere sau pot fi inhalate direct în plămâni.

Este posibil ca o persoană să se îmbolnăvească de COVID-19 prin atingerea unei suprafețe sau a unui obiect ce are virusul pe el, apoi atingându-și gura, nasul sau ochii, dar aceasta nu pare să fie principala modalitate de răspândire.

Studiile făcute sugerează că virusurile pot persista pe suprafețe între câteva ore și câteva zile (informație susținută și de datele preliminare despre noul coronavirus). Acest timp poate varia în funcție de condiții (ex. tipul de suprafață, temperatura sau umiditatea din mediu).

10 măsuri de prevenție

  1. Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun pentru cel puțin 20 de secunde.

  2. Dacă nu aveți posibilitatea de a vă spăla pe mâini, folosiți un dezinfectant cu cel puțin 60% alcool.

  3. Evitați să vă atingeți fața, în special gura nasul sau ochii cu mâinile murdare.

  4. Evitați contactul apropiat cu persoane care prezintă simptome respiratorii.

  5. Distanțați-vă social de alte persoane, mai ales dacă COVID-19 se răspândește în cel mai ușor în comunitate. Atenție maximă mai ales pentru persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire gravă.

  6. Stați acasă dacă sunteți bolnav.

  7. Dacă prezentați simptome specifice (tuse seacă repetată, febră, dificultăți în respirare), contactați-vă medicul de familie pentru stabilirea posibilității infecției și pentru stabilirea testării pentru noul coronavirus la domiciliu.

    Pentru urgențe apelați numărul de urgență 112 și menționați simptomele dumneavoastră.

  8. Acoperiți-vă gura și nasul când strănutați sau tușiți cu un șervețel de unică folosință. Aruncați șervețelele folosite. Dacă nu aveți un șervețel la îndemână acoperiți-vă fața cu interiorul cotului.

  9. Purtați mască dacă sunteți bolnav. Dacă sunteți bolnav cu simptome respiratorii purtați o mască în preajma altor persoane, inclusiv înainte de prezentarea într-un cabinet medical.

    Dacă nu sunteți bolnav nu este necesar să purtați mască, decât dacă aveți grijă de o persoană bolnavă (care nu poate purta mască).

  10. Curățați și dezinfectați suprafețele atinse frecvent. Acestea includ mese, clanțe, comutatoare, blaturi mânere, birouri, telefoane, tastaturi, toalete, robineți și chiuvete. Curățați suprafețele murdare vizibil cu apă și săpun înainte de dezinfectare.

Care sunt simptomele COVID-19?

Cele mai răspândite simptome pentru infecția cu noul coronavirus sunt:

  • Febră
  • Tuse seacă
  • Dificultăți de respirație

Acestea pot apărea între 2 și 14 zile după expunere. De obicei apar în primele 7 zile. 
Marea majoritate (80%) a persoanelor care se îmbolnăvesc prezintă simptome ușoare sau foarte ușoare, echivalentul unei răceli sau unei pneumonii ușoare.
Un număr de aproximativ 15% prezintă complicații și au nevoie de spitalizare. Un număr de aproximativ 5% prezintă complicații grave necesitând tratament de urgență.

Simptomele de urgență ale COVID-19 sunt:

  • Dificultăți severe de respirație
  • Durere sau presiune constantă în piept
  • Confuzie
  • Față sau buze albastre

Această listă este doar una provizorie.
Contactați-vă medicul de familie dacă prezentați orice tip de simptome asociate COVID-19.
Pe baza simptomatologiei se poate dispune testarea pentru COVID-19 și spitalizarea într-unul din centrele specializate dacă se consideră necesar de către cadrele medicale. Contactați numărul de urgență 112 doar în caz de simptome grave.
O persoană trebuie să fie testată de două ori consecutiv cu un rezultat negativ, pentru a fi considerată vindecată.

Se folosesc antibioticele în prevenirea și tratarea COVID-19?

NU!  Antibioticele nu funcționează împotriva virusurilor, acestea funcționează doar pentru infecții bacteriene. COVID-19 este cauzată de un virus, așadar antibioticele nu au rezultat.
Antibioticele nu ar trebui folosite ca mijloc de prevenție sau tratament pentru COVID-19. Acestea ar trebui folosite doar la indicația medicului pentru a trata o infecție bacteriană.

Surse de Informare avizate de Ministerul Sănătății:

Site-ul www.CeMaFac.ro:

Site-ul www.Gov.ro

Site-ul https://health-observatory.ro/acasa/

Nu uitați, găsiți BLOG IN TANDEM și pe:

➠ You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem 
➠ Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
➠ Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/  

Dacă aveți timp, poate vreți să citiți pe teme similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.