Doza de Sănătate – Cum putem trata, în mod natural, anxietatea și stresul

Doza de Sănătate – Cum putem trata, în mod natural, anxietatea și stresul

Doza de Sănătate a ajuns la finalul Sezonului 2, cu episodul 20, dedicat unui subiect…de sezon: anxietatea & depresia.

Mulțumiri speciale pentru partenerul nostru din acest sezon, ce ne-a fost o sursa continuă de informare – FARES , pentru răspunsurile avizate în ceea ce privește subiectul zilei și nu numai!

În aceste vremuri de criză, stresul a devenit mai prezent în viața noastră.
Anxietatea de a ne vedea cu vechii prieteni, de a ne apropia de oameni, de a ieși în spații aglomerate este acută în această perioadă.
Putem simți neliniște, agitație, nervozitate, senzație de nod în gât, amețeli, stare depresivă, senzație de teamă, care pot duce până la atacuri de panică, palpitații, lipsă de aer, greață, dureri abdominale.

 Toate acestea pot fi tulburări cauzate de suprasolicitarea din această perioadă, de oboseala excesivă sau de emotivitate crescută.

Cum definim Anxietatea?

  • O stare emoțională frecvent întâlnită, la adulți și copii, o trăire, o emoție pe care o experimentăm cu toții, în anumite perioade și situații de viață.
  • Stările de îngrijorare, neliniște, teamă, frică se pot grupa sub termenul-umbrelă de anxietate. 

Anxietatea este:

  • stare accentuată de neliniște, de tensiune,
  • un sentiment de frică și îngrijorare,
  • o emoție universală
  • o trăire la nivel subiectiv, fizic, mental și comportamental.

Simptomele specifice unei stări anxioase se pot manisfesta astfel:

  • griji extreme sau teama în majoritatea timpului,
  • episoade iraționale de teamă, groază sau pericol,
  • sentiment persistent de panică & atacuri de panică,
  • simptome fizice frecvente (precum agitația, nesiguranța și tremuratul, greată, amețeală, dificultăți de respirație, transpiraţie, dureri de stomac și tensiune musculară, amețeli, oboseală, probleme de somn),
  • neliniște și dificultate de concentrare.

Important de știut:

  • Peste 30% din oameni suferă sau au suferit la un moment dat de anxietate.
    Dar dacă durează prea mult și devine persistentă, dacă te îngrijorezi fără motiv și te simți tot timpul copleșit, stresat, înseamnă că anxietatea a devenit patologică și trebuie tratată.
  • Una din patru persoane din întreaga lume suferă, la un moment dat în viață, de tulburări manifestate prin depresie, anxietate sau atacuri de panică, potrivit CNAS.

5 curiozități despre anxietate 

  1. Anxietatea nu este doar o stare mentală.

    Poate începe de la creier, dar are efecte în tot corpul. Inima începe să bată mai puternic, respirația este sacadată, mușchii sunt încordați, transpirăm, ni se strânge stomacul. În tot acest timp, mintea e inundată de gânduri și îngrijorări. Toate acestea pot fi tulburări cauzate de suprasolicitarea din această perioadă, de oboseala excesivă sau de emotivitate crescută.

  2. În circa 85% din cazuri, anxietatea e însoțită de depresie, de probleme digestive, de insomnii, de abuz de alcool.

    Riscul de a suferi de anxietate este dublu la femei față de bărbați.

  3. De unde provin aceste tulburări de anxietate?

    Unele sunt ereditare. Dacă unul dintre părinți suferă de anxietate, cel mai probabil că vei avea și tu. Multe „semințe” ale anxietății sunt „plantate” în creier și prin experiențe traumatice, de-a lungul vieții.

  4. La nivel mondial, doar o treime din oamenii cu anxietate diagnosticată primesc tratament adecvat.

    Unii o duc pe picioare, caută să o rezolve singuri, alții se refugiază în mâncare, alții își îneacă supărarea în alcool, fără să știe că acesta poate agrava anxietatea, deseori fără ca oamenii să realizeze că suferă de anxietate.

  5. Social media poate cauza și ea anxietate socială sau poate agrava depresia.

    Dacă ești într-o perioadă sensibilă, vulnerabilă, și vezi pe rețelele sociale oameni fericiți, cu familii perfecte, atacurile de anxietate pot crește. De asemenea, persoanele care petrec mai mult timp pe rețelele sociale se simt mai izolate. Cea mai simplă soluție este reducerea timpului petrecut în fața ecranelor, în favoarea ieșirilor la aer, în natură.

Tratamentul tulburărilor anxioase

Anxietatea  poate fi tratată și printr-un stil de viață care să combată pe termen lung efectele apăsătoare ale acestei afecțiuni. Printre recomandări: 

  1. Mișcarea 

    Activitatea fizică este recomandată tuturor, dar în mod special pentru combaterea anxietății. O plimbare de minim 30 de minute produce eliberarea de endorfine, substanțe chimice care anihileaza durerea și îmbunătățesc starea de spirit.

  2. Baia relaxantă

    O baie fierbinte poate fi o soluție relaxantă și eficientă pentru a ne calma. Puteți să adăugați în apă câteva picături de ulei sau flori uscate de levănțică, plantă recunoscută pentru proprietatile sale calmante.

  3. Exerciții de respirație

    Deseori stările de anxietate sunt asociate cu o respirație incorectă, iar oxigenarea sângelui este astfel deficitară, cu repercusiuni asupra întregului metabolism, inclusiv cel al hormonilor responsabili de sănătatea sistemului nervos.

  4. Un ceai fierbinte

    Un ceai cald e oricând binevenit, nu-i așa? Asta mai ales când e din plante menite să ne relaxeze și să ne dea un somn odihnitor și să ne-aducă  o stare de bine.

  5.   Somn

    Somnul îți reîncărcă creierul și îți îmbunătățește starea de spirit și concentrarea și e mai puțin probabil să fii anxios dacă dormi suficient, între 7 – 9 ore în fiecare zi. Pentru a dormi mai bine, e bine să se respecte o rutină a orelor de culcare & trezire.
    Somnul reîncărcă creierul și îți îmbunătățește starea de spirit și concentrarea și e mai puțin probabil să fii anxios dacă dormi suficient.

Cum se tratează?

Prin psihoterapie și medicație.
Medicația poate fi naturală, pe bază de plante, astfel evitându-se dependența și eventualele efecte adverse.
Anumite plante medicinale, datorită zecilor, chiar sutelor de principii active conținute, acționează într-un mod complex, stimulând funcțiile naturale ale organismului de a face față solicitărilor mediului extern.
Ele echilibrează sistemul nervos vegetativ și mențin starea de calm și bună dispoziție, normală la orice ființă umană sănătoasă.
Concret, este nevoie de plante cu efect de liniștire a stărilor de agitație nervoasă, a stărilor de surescitare și stres, de plante cu efect calmant, sedativ, adaptogen, anxiolitic, care îmbunătățesc calitatea somnului și echilibrează sistemul neurovegetativ.

Recomandarea Noastră: Produsul DISTONOPLANT capsule, Aliatul natural în vremuri de neliniște

Din ingrediente 100% naturale, și-a dovedit eficiența  în stările anxioase, depresive, în peste 95% din cazuri, după o cură de 3 săptămâni.

 Distonoplant capsule ne ajută să ne regăsim calmul și să facem față cu brio perioadelor agitate:

  • Nu provoacă dependență,
  • Nu influențează conducerea autovehiculelor,
  • Nu provoacă somnolență pe timpul zilei,
  • Poate fi administrat în perioada postpartum

Distonoplant capsule este sigur pentru administrarea pe termen lung.

Se recomandă pacienților care prezintă tulburări neurovegetative însoțite de: stări anxioase, depresive, stres, agitație, tulburări digestive și cardiovasculare funcționale, cu substrat nervos.

Mulțumiri încă o data sursei noastre de informații – FARES și vă așteptăm și la sezonul 3, în primăvara viitoare, cu informații utile în tandem adulți & copii! 

Nu uitați, găsiți BLOG IN TANDEM și pe:

➠ You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem 
➠ Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
➠ Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/  

Dacă aveți timp, poate vreți să citiți pe teme similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.