Vacanță în Grecia: Insula Samothraki și zona Alexandroupolis

Vacanță în Grecia: Insula Samothraki și zona Alexandroupolis

E pentru prima dată când am mers de două ori în aceleași locuri, în vacanța de vară: pe Insula Samothraki și în zona Alexandroupolis, în Grecia continentală.

Ne-au cucerit locurile astea, prin simplitate și farmec grecesc, încât ne-am dorit să revenim și să mai cutreierăm.

Excelentă decizie! Ne-au plăcut la fel de mult și a doua oară, când le-am redescoperit, în vara lui 2022. Sejurul nostru a fost fix așa cum ar trebui să fei o vacanță de vară: relaxat, cu prieteni dragi aproape, am avut și drumeții, am stat și la plajă, am mâncat bine și cu specialități grecești, ne-a și plouat, am vizitat insula la pas. A fost o vacanță fix pe sufletul nostru.

Am primit multe întrebări și am adunat aici cele mai importante aspecte organizatorice, pentru cei interesați.

 1. Cum ajungi în insula Samothraki și zona Alexandroupolis?

  Se ajunge cu mașina, relativ ușor! Din București sunt în jur de 500 km până în Alexandroupolis, de unde poți lua ferry boat, iar apoi în maxim 2 ore ajungi pe insulă.
  Noi am făcut rezervările de ferry online, pe https://zanteferries.gr/en/samothrace/ . Prețurile în vara trecută au fost 34 eur (17 + 17) tur-retur/ persoană.
  Costurile pentru auto variază în funcție de dimensiunile mașinii – noi am plătit 128 eur dus/ întors (64 + 64).

 2. Ce relief este în Chora, centrul insulei și în restul insulei?

  Orașul Chora (Hora) – capitala insulei Samothraki, este o localitate ce se află în zona centrală a insulei. Declarată așezare tradițională conservată istoric, Chora se întinde ca un amfiteatru pe pantele muntelui Saos. Muntele Saos domină întreaga insulă, fiind al treilea cel mai înalt munte al Egeei.
  Cred că reperele cele mai sugestive ale insulei Samothraki sunt râurile (cu cascadele aferente) ce izvorăsc din Muntele Saos și care se varsă în mare. Aceste râuri formează cascade și bazine numite „vathre”. Râul Fonias este cel mai lung de pe insulă, iar Cascada Klidosi este cea mai înaltă.

 3. E aglomerată insula?

  În vara lui 2022 n-am găsit-o deloc aglomerată! A fost al doilea an în care am ajuns acolo și ne-a surprins plăcut, recunsc, cât de puțini turiști sunt în zonă. Sentimentul a fost că vin mai degrabă greci, în această zonă. Iar în vara lui 2022 a fost chiar mai aerisit decât vara anterioară.

 4. Ce așteptări să aveți de la insulă? Peisaje, mâncare și plaje.

  Insula este pentru cei care nu-și doresc lux, ci mai degrabă peisaje sălbatice, naturale. Personal mi se pare că insula este un mix reușit de peisaje cu plajă & mare, dar are și zone de munte, cu cascade și râuri ce se varsă în mare.
  Totul e simplu aici! De fapt, cred că SIMPLITATE este cuvântul ce definește insula. Tavernele nu sunt sofisticate deloc, ba din contră…unele sunt simple, ușor sărăcăcioase cele din port, de exemplu, dar cu meniuri bazate pe fructe de mare proaspete & gustoase.
  Plaje cu nisip nu există, cu excepția uneia, dar și-acolo am găsit pietricele. Drumurile sunt populate de capre sălbatice, cee ace e foarte haios ( noi am fotografiat una urcată într-un copac, după frunze) iar punctul forte al insulei sunt cascadele și vathrele, piscine naturale săpate în stânci, o raritate în Grecia.

 5. Cum sunt plajele de pe insulă?

  Sunt doar câteva plaje amenajate și sunt la distanță de mers cu mașina, dacă alegeți să vă cazați în orașul vechi – Chora, cum am făcut noi. Noi am tot mers la aceste două plaje:

  • Preferata noastră – Pachia Ammos, o plajă simplă, liniștită, cu nisip și șezlonguri & umbreluțe, în zona de sud, la capătul drumului care pornește din Kamariotissa, un drum de aprox. 20 – 30 de minute cu mașina din Chora. Șezlongurile sunt gratuite, atâta vreme cât consumați ceva de la beach-barul de pe plajă. Prețurile sunt între 3-5 eur / bere și 7-8 pentru un cocktail. Există și opțiuni de masa de prânz, de tip snacks.
  • Plaja Kipos este a doua plajă de pe insulă și cred că cea mai întinsă de aici. Atenție că sunt multe pietre, așa că neapărat să aveți papuci de apă. De altfel, cred că sunt bineveniți în multe locuri în zona asta de Grecie. Stâncile abrupte de-aici oferă un farmec aparte peisajului!
 6. Ce poți face pe insulă?

  Poți face multe, atât pentru cei pasionați de vacanțe super-active și nu numai!
  Poți face drumeții pe munte, pe grade de dificultate diferite, puteți înota sau vizita cascade, poți face plimbări cu barca și diving.
  Noi, de exemplu, am ajuns cu barca la Cascada Kremasto cea mai înaltă cădere de apă de pe munte direct în mare din Marea Egee. Dacă ești profesionist, poți să faci rapel până jos, in mare…sau cel mai simplu este să faceți un tur să o admirați de pe mare – puteți găsi o barcă pentru acest tur, pe plaja Pachia Ammos.
  Noi am făcut și o drumeție (de aprox. 30 – 40 de minute) la Cascada Fonias, unde am făcut și baie. Iar priveliștea merită efortul fizic, credeți-mă! Atenție: să aveți la voi adidași sau încălțări de drumeții!

 7. Unde te poți caza pe insulă?

  Vă recomand Chora, în orașul vechi. Noi am ales, doi ani la rând – Sevasties Home – https://www.booking.com/hotel/gr/sevasties-home.ro.html, unde prețurile variază în funcție de perioadă, între 80 – 150 eur/ noapte. Noi am rezervat încă din februarie, așa că am prins un preț bun, de sub 100 eur/ noapte. Iar gazda este extrem de caldă și prietenoasă. Am povestit pe blog cum ne surprindea, în fiecare zi, cu pateuri calde agățate pe ușă & mesaje scrise de mână!

 8. Cum sunt prețurile la restaurante/ taverne, pe Insula Samothraki?

  În vara lui 2022 le-am găsit neschimbate! Adică o porție de orice specialitate de fructe de mare, varia între 8 și 15 eur/ porție. Apa & deserturile sunt din partea casei, iar peisajele uimitoare te însoțesc peste tot.
  În centru sigur veți găsi locuri, terase & taverne, pentru toate gusturile. Eu vreau să recomand câteva restaurante, ce nu trebuie ratate, de pe insulă:

  • Taverna Karydies – Ano Meria Samothraki Ano Meria 21, 680 02 Greece – specialități de capră și nu numai. Neapărat să faceți rezervare, altfel nu aveți nicio șansă!
  • Akrogiali – Lakkoma Beach, 680 02 Greece, cu meniu cu pește & fructe de mare și o panoramă foarte frumoasă
  • Argo / Vasilikos – Vasilikos, 68002 Greece, fix pe malul mării, un loc uimitor, fix pe sufletul meu, unde te poți bucura de o cină & asfințit de poveste!

Noi am ales o vacanță în stil mix ( cu 5 nopți de cazare pe insulă + 6 nopți pe continent), în proximitatea localității Alexandroupolis (unde te aduce ferryboat-ul), mai exact în Dikella.
Găsiți multe proprietăți de închiriat în Dikella sau Makri, pe Airbnb, Booking și nu numai.
Ca și costuri reper, găsiți case de vacanță pentru 6-8 persoane la până în 150 eur/ noapte. Pe scurt, 6 nopți de cazare la aprox. 900 – 1.000 eur, pentru o vilă cu 2 dormitoare.
Plajele în zonă sunt întinse și aerisite ( și-aici vă trebuie papuci de mare, dat fiind că sunt pietre în apă), șezlongurile sunt gratuite, prețurile la taverne decente ( între 7 – 12 eur/ un fel principal, cu fructe de mare), Alexandroupolis este la o aruncătură de băț! 
 
Mi-a plăcut sejurul nostru, recunosc! Îmi place Grecia, îmi plac locurile astea simple și nesofisticate, îmi place că am găsit prețuri corecte, mâncare bună, servicii de calitate, marea prietenoasă și plajele liniștite! Asta-i marea mea de suflet!

GĂSITI PE BLOG IN TANDEM SUGESTII ȘI INSPIRAȚIE PENTRU DESTINAȚII DE FAMILIE ÎN LUMEA LARGĂ: 

 

There is 1 comment for this article
 1. Sebi at 23:40

  Mi-ati facut dor de Grecia!! Am fost doar in Lefkada o singura data, un drum parcurs cu masinile pe care am zis pe moment ca nu vreau sa il repet. Insa acum, parca m-as mai inhama odata la un drum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.