9 lucruri care-i enervează pe adolescenți la părinții lor

9 lucruri care-i enervează pe adolescenți la părinții lor

ADOLESCENȚA – un soi de teren minat, plin de provocări la fiecare pas.

Se vorbește și se scrie mult pe tema ADOLESCENȚEI, există sfaturi și recomandări ale specialiștilor, dar nu prea știm, deseori, ce e în mintea copiilor noștri în perioada asta.

O psiholoagă din SUA, ce lucrează intens cu grupuri de adolescenți, a avut inspirația să noteze lucrurile care îi deranjează sau enervează pe adolescenți la părinții lor.

Într-o ordine aleatorie, iată-le:

  1. Adolescenților nu le place să facem presupuneri despre ei și nici să le spunem mereu ce greșesesc. Mai mult, nu le place să ne dăm mereu cu părerea și și-ar dori să-i lăsăm să decidă singuri și să facă propriile alegeri!
  2. Și-ar dori să nu-i mai batem la cap cu ce au de făcut, ca de exemplu ordinea din cameră sau sarcini legate de școală. Se simt urmăriți și îi deranjează!
  3. Adolescenții se simt rușinați sau jenați atunci când vorbim despre ei, ca și cum ei n-ar fi de față.
  4. Nu suportă să-i comparăm cu frați, rude sau prieteni și să primească etichete precum: timidul, descurcărețul etc.
  5. Replica pe care o aud des și le displace total: „O să vezi tu, când vei avea copii!“. Nu doar că îi enervează, dar îi face să nu-și mai dorească să aibă copii.
  6. Adolescenții sunt jenați când părinții lor încearcă să se comporte ca un adolescent, vor să se îmbrace ca ei sau chiar să folosească un limbaj pentru adolescenți. De asemenea, nu le place să aibă cont pe rețelele sociale unde activează și părinții lor! 
  7. Urăsc să le judecăm prietenii și să-i vorbim de rău.
    Adolescenții se identifică direct cu prietenii lor și dacă spunem ceva disprețuitor, ei îl interpretează direct ca și cum ar fi o critică directă asupra lor.
  8. Nu le place să le invadăm spațiul propriu și să nu le respectăm intimitatea.
    Camera lor = sanctuarul lor, unde vor să fie lăsați în pace, fără să-i batem la cap sau, mai grav, să le umblăm prin lucruri.
  9. Adolescenților noștri nu le place să audă fraze stereotip pe care nu le înțeleg sau chiar îi enervează: „Ieşi afară din casa mea!“, „Pentru că aşa spun eu!“, „Eşti exact ca tatăl tău / maică-ta.“, „Casa mea, regulile mele!“ etc. 

Așa încât, soluția este la noi, părinții!
Dacă vrem să ne vedem adolescenții cât mai rar furioși, bombănind sau că-și dau ochii peste cap: trebuie să avem mereu în minte acest sfat: Ascultă mai mult decât vorbești!

Ascultarea înseamnă vindecare; este baza tuturor terapiilor. Adolescenții care își simt părinții dispuși să îi asculte și le apreciază opiniile sunt mai cooperanți și mai deschiși.
Încercați să vă ascultați copilul fără să îl judecați, fără să le dați sfaturi și ascultați cu atenție răspunsurile copilului. Doar așa îi putem încuraja să ne împărtășească cât mai mult din emoțiile și trăirile lor și să-i facem să să se simtă confortabil, apelând la noi pentru sprijin.

Nu uitați, găsiți BLOG IN TANDEM și pe:

➠ You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem 
➠ Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
➠ Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/ 

DACĂ AVEȚI TIMP, POATE VREȚI SĂ CITIȚI ȘI:

There are 2 comments for this article
  1. Edi at 12:50

    Am baiat de 12 ani jumate. Tot timpul am incercat sa ma abtin de la a folosi expresiile pe care le auzeam in copilarie.E drept ca folosesc si eu una gen ” eu asta pot sa iti ofer, tu munceste sa obtii mai mult daca nu ai suficient”. Pin munca ma refer la invatat, pentru a avea un viitor poate mai bun sau mai usor. Sper sa reusesc sa il cresc si sa il educ cat mai putin stresant si stresat.Pana la urma o viata avem si aia merita traita cat mai relaxat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.