Doza de Sănătate – Cum putem stimula imunitatea?

Doza de Sănătate – Cum putem stimula imunitatea?

DOZA DE SĂNĂTATE – ASTĂZI DESPRE CREȘTEREA IMUNITĂȚII!  

Ce este SISTEMUL IMUNITAR?

  • Sistemul imunitar este o parte integrantă a organismului nostru, fiind implicat, alături de celelalte sisteme, în funcții ce presupun apărarea antimicrobiană și antitumorală
  • Rolul sistemului imunitar este acela de a ne apăra de anumite boli și infecții cu care intrăm în contact de-a lungul vieții.
  • Sistemul imunitar este, de fapt, compus din două părți: sistemul imunitar înnăscut și sistemul imunitar dobândit.

Ce înseamnă un sistem imunitar scăzut?

Un sistem imunitar scăzut este efectat, în primul rând, de stilul de viață pe care îl ducem.

  • O viață agitată, o alimentație nesănătoasă, schimbarea factorilor climatici (mediul), stresul, somnul deficitar, dieta dezechilibrată, fumatul, consumul de alcool în exces și administrarea anumitor medicamente în mod frecvent sunt factori care pot duce la un sistem imunitar mai slab, cu deficit de apărare.

Ce înseamnă o imunitate puternică?

Pentru un sistem imunitar mai puternic, trebuie, în primul rând, să ducem o viață ordonată și să avem un stil alimentar sănătos. 

  1. Mănâncă o dieta echilibrata, bogata în legume, fructe, cereale integrale.
  2. Fă o activitate fizică regulat!
    Fă exerciţii în mod regulat, cum ar fi minim o plimbare zilnică de 30 de minute, alergare, înot, jocuri sportive, exercițiile acasă sau la sală. 
  3. Dormi 7-8 ore/noapte.
  4. Spăla-te pe mâini frecvent.
  5. Diminuează consumul de zahăr.
  6. Bea lichide și ceaiuri.
    Ceaiurile sunt şi ele foarte importante, în special în sezonul rece, deoarece au rol de hidratare, cresc imunitatea generală, relaxează şi tonifică.
    Ceaiurile trebuie consumate călduţe, de preferat cu lămâie, iar, ca şi îndulcitor, este recomandat să se folosească miere. 
  7. Nu te stresa!
    Stresul, prin secreția de cortizol, ne predispune la contractarea de infecții și dezvoltarea diverselor tipuri de tumori.
  8. Renunță la fumat & consumă alcool în cantitate moderată!
    Evitarea fumatului și a băuturilor alcoolice antrenează sistemul imunitar să-și realizeze procesul de bază.

Alimente recomandate pentru creșterea imunității

O alimentație bogată în fructe și legume va ajuta sistemul imunitar să reacționeze mult mai bine la factorii externi, prin diferite vitamine pe care organismul le preia din consumul alimentar.

  1. Lămâia

    Este bogată în vitamina C şi antoxidanţi, poate îmbunătăţi sistemul imunitar. Un pahar de apă cu lămâie, dimineaţa pe stomacul gol, este modul cel mai sănătos de a ne începe ziua.
    De asemenea, grapefruit & protocalele sunt recomandate, precum si kiwi și afinele – fructe bogate în vitamina C, cresc rezistenţa la boli şi au efect antioxidant.

  2. Oul

    Este o sursă de proteină de cea mai înaltă calitate şi conţinte toţi cei opt aminoacizi esenţiali, pe care organsimul nu îi poate sintetiza. Totodată, sunt o importantă sursa de vitamine antioxidante (A şi D) şi minerale (fier, seleniu, zinc).

  3. Scorțișoara

    Conţine din plin antioxidanţi, ajută la stabilizarea zahărului în sânge şi luptă împotriva colesterolului rău.

  4. Usturoiul

    Este unul dintre cele mai bune antibiotice naturale și previne răcelile comune, precum şi bolile gastrointestinale.

  5. Pătrunjelul

    Este bogat în fier, vitaminele A, B, C şi K, aminoacizi, acid folic şi în betacaroten. De asemenea, pătrunjelul conţine şi alte vitamine şi minerale pentru întărirea sistemului imunitar.

  6. Sfecla roșie

    Este un complex de vitamine şi minerale cum rar mai găsim şi, în plus, vindecă afecţiuni ale ficatului, afecţiuni cardiovasculare, digestive, întăreşte imunitatea şi este un puternic antiinflamator, detoxifiant şi energizant.

  7. Iaurt degresat

    Un pahar pe zi poate reduce riscul de a răci. De asemenea, conține vitamina D. Studii recente au descoperit o legatura intre nivelurile scazute de vitamina D și un risc crescut de răceala și gripă.

  8. Morcovul

    Bogat în vitamine şi minerale. Betacarotenul şi alţi nutrienţi din compoziţia morcovilor susţin metabolismul, cresc nivelul hemoglobinei şi îmbunătăţesc sistemul imunitar. Are un nivel ridicat de vitamine şi minerale precum potasiu, calciu şi magneziu.

  9. Migdalele

    Un pumn de migdale poate reduce din efectele stresului asupra sistemului imunitar. Un sfert de ceasca contine 50% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina E, care ajută la stimularea sistemului imunitar.

  10. Spanac

    Are acid folic, care ajută organismul să producă celule noi, fibre și antioxidanți, cum ar fi vitamina C. Consumați spanac crud sau fiert puțin, pentru a obține cele mai multe beneficii.

 

Nu uitați, găsiți BLOG IN TANDEM și pe:

➠ You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem 
➠ Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
➠ Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/  

Dacă aveți timp, poate vreți să citiți pe teme similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.