Doza de Sănătate: Alimente periculoase pentru siluetă și pentru sănătate

Doza de Sănătate: Alimente periculoase pentru siluetă și pentru sănătate

Doza de Sănătate de astăzi abordează un subiect de interes la orice vârstă: alimente periculoase pentru siluetă și pentru sănătate!

Alimente care, consumate pe scară largă, nu doar că te îngrașă și nu oferă nicio valoare nutritivă, dar chiar consumă din vitaminele și mineralele obținute din alimentele sănătoase și te împiedică să le asimilezi.
Ce-nseamnă asta? Dezechilibre, scăderea imunității, boli de nutriție, cardio-vasculare, precum și creșterea riscului față de alte boli.

Am adunat mai jos o listă cu alimente periculoase, pe care ar fi bine să le evităm cu toții din meniul zilnic, dacă ne pasă de sănătate și de siluetă!

  1. Băuturile carbogazoase
    Sucurile sunt mult mai periculoase decât par. De ce? Pentru că îngrașă și nu oferă niciun nutrient esențial, ci numai calorii inutile. Potrivit cercetătorilor, persoanele care consumă frecvent băuturi acidulate îndulcite cu zahăr sunt mult mai predispuse la îngrășare față de cele care le evită sau le consumă foarte rar.
    Acestea sunt mai rele decât dulciurile, dat fiind că pe lângă aportul de zahăr , conțin și cofeină, ce poate da dependență.
    La fel de periculoase sunt și băuturile carbogazoase dietetice, sărace in zahăr și calorii, deorece există numeroase studii care asociază aspartamul (un îndulcitor artificial folosit în majoritatea băuturilor dietetice) cu creşterea în greutate. Îndulcitorii și chimicalele pe care le conțin sunt periculoase pentru organism. 
  2. Iaurtul cu fructe

    Să nu ne amăgim că este o gustare sănătoasă, din contra! Iaurtul simplu conține lactoză, un carbohidrat natural, însă atunci când se adaugă fructele, cantitatea de carbohidrați se dublează. Este de preferat alegerea unui iaurt simplu, la care fiecare să adauge fructe proaspete.

  3. Carnea procesată și de tip fast-food 

    Adică mezeluri, cârnați din comerț și variațiunile de preparate apetisante, sunt pline de conservanți, coloranți , grăsimi nesănătoase, care se transformă în colesterol și implict cresc riscul de boli cardio-vasculare.Nu mai vorbim despre produsele de tip fast food ce implică combinarea mai multor asemenea alimente pline de grăsimi nesănătoase.

    • Burgerul este cel care-ti va sabota regimul de slabit. Carnea rosie este foarte bogata in grasimi saturate si, in plus, consumul regulat duce, in timp, la marirea taliei.
    • Mezelurile conţin resturi de carne, tocătură de oase, articulaţii, pieliţe, grăsime şi multe altele, total nesănătoase.
  1. Produsele de tip-junk foodAici intră tot felul de biscuiți, chips-uri, pufuleți, covrigeii (pretzel), etc. sunt, și ele, pline de grăsimi saturate și zaharuri care duc nu doar la boli cardio-vasculare și îngrășare, dar provoacă și dependență, în cazul zaharurilor.
    • Popcornul– o pungă mare cu floricele de porumb conţine în jur de 1.200 de calorii, asta dacă sunt simple, fără unt sau brânză.
    • Chipsurile au un conţinut exagerat de sare, măresc riscul de cancer şi de obezitate dacă le consumi cu regularitate.
    • Biscuiții crocanți, cu brânză: Evitați acest tip de gustări, pline de chimicale, aditivi, coloranți artificiali și, de cele mai multe ori, și de sirop de porumb bogat în fructoză.
  2. Produsele de patiserie

    Merdenele, covrigi, plăcinte sau tarte, produsele de patiserie sunt preparate din făină albă, grăsimi, margarină şi aditivi, pline de zaharuri și grăsimi nesănătoase, cu încărcătură glicemică mare.
    Pe scurt: surse de calorii goale,ceea ce le transformă în adevărate bombe calorice.
    Nu conţin deloc nutrienţi şi nu aduc nimic bun organismului, doar o falsă senzaţie de saţietate.

    • Covrigii– deși multă lume îi mănâncă zi de zi, în pauze, pe stradă sau la cafea, aceștia conțin până la 300 de calorii și 50 de grame de carbohidrați.
  3. Produsele de cofetărie, prăjiturile, brioșele și gogoșile

    Au conținut mare de zahăr, sunt făcute cu făină albă și conțin și  conservanți sintetici.

  • Prăjiturile și gogoșile au un conținut ridicat de zahăr, făină albă și grăsimi și, astfel, pot duce la un surplus caloric foarte mare. Pentru a nu-ți da peste cap dieta, este important să consume acest tip de produse ocazional și în cantități moderate.
  • Brioșele– sunt foarte bogate în carbohidraţi şi zahăr și conţin 64 de grame de carbohidraţi şi peste 30 de grame de zahăr. Sunt de pregerat cele din făină integrală.
  • O gogoașă simplă are în jur de 200 de calorii, iar una cu glazură ajunge la peste 300 de calorii.
  1. Fructe confiate

    Chiar daca par o variantă de gustare sănătoasă, trebuie să fim atenți! Le putem combina cu un iaurt sau să le consumăm ca o gustare rapidă, mai ales când ne e poftă de ceva dulce. Atenție însă – nu mai mult de 8 caise confiate, 3 curmale sau 2 linguri de merișoare.
  1. Înghețata

    Majoritatea tipurilor de înghețată din comerț sunt pline de zahăr și grăsimi și ne putem trezi cu  un surplus de calorii, fără să ne dăm seama.
    Pentru a face o alegere mai sănătoasă, atenție să alegem un produs care să conțină sub 15 grame de zahăr per porție.

  1. Brânza topită

    Un alt aliment pe care ar trebui să-l eliminăm din meniu! Se obţine din resturi de brânză şi are un conţinut ridicat de calorii. Brânza topită ar trebui înlocuită cu brânza cu un conţinut mai redus de grăsime.

  2. Cartofii prăjiți

    Cine nu iubește cartofii prăjiţi? Dar…atenție! Cartofii prăjiţi nu numai că sunt bogaţi caloric, dar conţin şi multe grăsimi procesate.
    Deși sunt o alegere extrem de populară, o porție de aprox. 130 de grame de cartofi prăjiți este echivalentul a 400 de calorii.  Iar la restaurantele din oraș, e posibil ca numărul de calorii să fie chiar mai mare, din cauza adaosului de grăsimi și sare.
    Mai mult, cartofii prăjiți sunt adesea însoțiți de alte mâncăruri hipercalorice, cum ar fi hamburgerii sau sosurile grase, precum maioneza. Așa că…maximă atenție!

  1. Pizza

    Pizza din comerț este unul dintre alimentele cele mai iubite, de mici și mari! Și totuși, atenție! Pizza are un conținut foarte ridicat de grăsimi, carbohidrați rafinați și calorii, mai ales variantele ce conțin mai multe tipuri de brânză grasă și carne procesată. 
    Un consum frecvent și excesiv de cărnuri procesate și carbohidrați rafinați a fost asociat cu un risc mare de obezitate și de alte boli cronice, precum bolile de inimă sau cancerul.
    O alternativă este pizza  de casă,  sau să cosumăm pizza cu blat integral și mai puține grăsimi.

  1. Alcoolul

    Atenție la excese! Atenție și la alcoolul de proastă calitate, ce consumă rezervele de vitamine, magneziu și crom și are și un aport mare de calorii, adică îngrașă.
    Se recomandă vinul roșu de calitate și nu trebuie să bei mai mult de un pahar pe zi. Nu consumați mai mult de o sticlă de bere pe zi sau un shot de lichior.
    Toate acestea, pe lângă faptul că nu ne aduc niciun element benefic, de care să aibă nevoie organismul pentru a funcționa corect!

În încheiere, încă un avertisment pentru grăsimile rele și prăjelile, ce trebuie evitate pe cât posibil!
Prin prăjire, transformi și cel mai sănătos aliment într-unul nociv, pentru că îl încarci cu grăsimi nesănătoase.
De asemenea, folosirea uleiurilor bogate în grăsimi saturate este la fel de nocivă și de aceea ni se recomandă, în schimb, uleiuri exotice, de măsline extravirgin, de pin, cânepă, in etc.

Nu uitați, găsiți BLOG IN TANDEM și pe:

➠ You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem 
➠ Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
➠ Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/  

Dacă aveți timp, poate vreți să citiți pe teme similare:

There is 1 comment for this article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.